At çek tekniği elinizdeki sahte ile alakalıdır,elinizdeki sahte ise hava ,deniz ve sizin duruş yerinizle alakalıdır.Sahteler su üstü ve dalan olarak genel anlamda 2 ye ayrılır.
Su üstü sahtesi( popper ) :
Kullanım yeri ve zamanı ; popper gagası ve gövde yapısı itibari ile suyun üstünden batmadan ve önüne su sıçratıp ses çıkartarak gelen bir sahtedir.Aksiyon olarak WTD ye (Walking the dog-köpek yürüyüşü) uygundur.Lakin günümüzdeki sahtelerin kendi aksiyonları olduğundan aksiyon için extra hareket uygulamaya çalışmanız gereksizdir,ayrıca aksiyonlar misinalarınızın dolaşmasına , iplerinizde kuş gözü oluşmasına sebep olur.
Yüzyıldır sırtı çeken teknelerde kimse aksiyon yapmaz suyun direnci zaten arkadan sürüklenen şeye pet şişe bile olsa aksiyon verir o yüzden aksiyon işi reklam taktiğidir.Bir sahteyi kıpırdatmadan sağa sola yalpa yaptırmadan çekerim diyebilen var ise beri gelsin.
Popper lar yatık denizde, durgun suda,gece ve gündüz kullanılır .Batmayacağı için sığ sularda , taşlık ve otluk alanlarda güvenle kullanıma uygundur.
Su üstünden av yapan levrek ,Sudak,turna ve sığlara girmiş lüfer sürülerinin (herkes sevinmesin lüferler genelde sadece Çanakkale de sığlarlar) avlanmasında uygundur .Renk olarak çok önemli değildir suya fazla batmadığından tamamı su altında görünmez ve genelinin karnı gümüşi bir renk olduğundan siz beğendiğinizi alın.İçi bilyeli olanlar su sesinden hariç şıkırtı yapacağından durgun suda sesle dikkat çeken bu sahtenin verimini arttırır.Sularımızda 6-10 cmlik boyları uygundur.Çantada muhakkak olması gereken bir sahtedir.
Dalıcı sahteler (sinking);
Genel olarak kendi içinde 2 ye ayrılır atar atmaz batmaya başlayan ve atınca batmayıp siz çekmeye başlayınca dalışa geçen.Bu sahtelerin gaga yapısına göre dalış derinlikleri vardır 30 cm den 24 metreye kadar bir sahteye dalış yaptırmanız mümkündür.
Dalıcı sahtelerde popperın aksine renk çok önemlidir.
Dalıcı sahtelerin üzerlerinde dalış derinlikleri yazmaktadır dip yapısını ve derinliğini bildiğiniz sulara uygun gece ve ya gündüz sahtesi seçimi yapabilirsiniz.
Gündüz sahtesi;bu sahteler yerel yemlik balıkların yerel avcı balığın gözüne yansıdığı varsayılan renklerden oluşur.Mavi ,mor,yeşil,gümüş renklerinin yanı sıra uzaktan dikkat çekmesi beklide yaralı olduğu izlenimini uyandırması için turuncu ve kan kırmızısı renkler ve lazerle işlenmiş yanar döner renklerden oluşur. En avcı sahte sizin inandığınız sahtedir. Rastgele
Sahteler üzerine sitemizde daha önce de detaylı bilgiler mevcut. Görmek için linke tıklayabilirsiniz.
http://www.avlakyeri.com/teknikler/at_cek_(spinning)_balik_avi_teknikleri.html
Serhat Kaptan...