Lüfer familyası özellikle İstanbul ve Çanakkaleli Amatör Balıkçı dostlarımızın göç sırasında yoğun ilgi gösterdiği ve değişik çeşitlerde olta ve yem kombinasyonlarıyla avlamaya çalıştıkları boğazın sultanı diye adfedilen tadı lezzetli bir balığımızdır. Çok hırçındır hareket halindeki her yeme atlar. Misina kalınmış incemiş , iğne görülüyomuş farketmez. Yeter ki aç olsun Gopez gibi vuruşlarla kendini belli eder ve iyi bir vurdurmayla balığı rahatlıkla çekebilirsiniz...
İlkbahar ve Sonbaharda boğazlarımızı kullanarak mevsimine göre Ege ve Karadeniz arası yolculuk yapan Lüfer familyası havaların soğumasıyla derin sulara çekilirler...Bu ailenin en büyük üyeleri Kofana ve Sırtıkara ise bilinçsiz avcılık yüzünden sularımızda ender görülmektedir.
Lüfer ve Sarıkanat balığının en çok av verdiği zamanlar , eylül sonu ile aralık ayının ortasına kadar varan zamandır. Kimse yasak geldiği zaman avlanmayıp , Gırgır ve Bohçacı gibi kan emicilerden kurtulursak herkese yetecek kadar balık denizlerimizde mevcut olur. Lüfer Familyasının bol olduğu göç sırasında yasak avlanan herkesi yetkililere bildirmek her sorumlu bireyin en önemli görevidir...
Lüfer avı için kullanılan en öncelikli teknikler yemli olta takımları , Kaşık stili ve Rapala'dır.Tabi bunları hazırlarken bilinmesi gereken belli başlı ipuçunları size anlatalım. Yemli olta hazırlarken Sarkıtmalı Zoka ve Mantarlı dip takımı olanını tercih edin. Tabi Zoka geceleri sandal veya bot ile kullanılırsa başarılı olacaktır. Çünkü Lüfer balığının geceleri Rapala gibi sahte yemlere yakalandığı ender görülür. O yüzden geceleri canlı yemli avcılık daha çok tercih edilir. Mantarlı Dip Takımı ise daha çok kıyı avında kullanılır. Yem olarak tavsiyemiz kesinlikle Hamsi'dir.
Daha sonra hedeflediğiniz bayık boyutuna göre hazırlanmış Sardalye , Zargana flatoları iyi iş yapar. Ayrıca Lüfer yırtıcı bir balık olduğundan Uzun Pala İğne tercihi yararlı olacaktır.
Bu balıklarımızı bir diğer etkili yakalama yöntemi Kaşık ve Rapala kullanımıdır. Bu iki yöntemi doğru kullanırsanız ister Sırtı yaparak istersenizde At-Çek yaparak bol bol balık alabilirsiniz. Sırtı yaparken kulladığımız ve bize bir üstadımızın tavsiye ettiği çok başarılı bir olta düzeneğini size verelim. 40 - 60 gr kurşun bağlı , 2-3 kulaç sonrasına Fırdöndü ve 1-2 kulaç içerisine biri dalarlı diğeri ise Floting uygulamalı 2 sahteli oltayla çok sayıda Lüfer Balığı tutacağınızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Rapala kullanarak nasıl balık yakalabilirsiniz sorusuna cevap olrak Rapala ile Lüfer Avı adında bir video hazırladık. Aynı zamanda Mavrukalı olta takımıda bu balık ailesi için etkili bir av yöntemidir. Birçok kere şahit olduğumuz başarılı avlarda bu olta takımının iyi kullanırsa zorlanmadan balık yakalayacağını gördük. Ayrıca bu olta stili sadece Lüfer avında değil, daha birçok avda başarı ile kullanılmaktadır. Ayrıca bir başka etkili takım olan Uzun Olta ile ilgili açıklamaları ilerleyen bölümlerde görebilirsiniz.
Mavrukalı olta takımı Ege ve Akdeniz bölgesinde çoğu balıkçı dostumuzun kullandığı bir düzenektir. 25-35 metre derinlikdeki balıklar için kullandığımız bu takımla sadece Lüfer değil Lahoz , Sinarit ve hatta iri Mercan bile yakalamışızdır. En çok tercih ettiğimiz dönemler yemi iğneye takarken parmaklarımızın üşümeye başladığı zaman olan Ekim Kasım aylarıdır. Çünkü hedefimiz iri balıktır ve bu balıklarda bu aylarda bol bulunur. Bütün olta düzeneğimiz iğnemiz ve Mavruka , yakalamayı hedeflediğimiz balığın boyutuna göre şekillendirilmelidir.
Bir diğer yöntemde Klipsli Olta takımıdır. Misinanızın ucuna Klips takıp , 50-60 gr kurşunu hemen oraya yerleştir. Aynı yere birde Fırdöndü bağlayıp klipsi kapatıyoruz. Yem olarak da Canlı balık fletosu kullanıp kamışımızı veya kasnağımızı suya atıp bekliyoruz. İğnemiz Uzun Pala İğne olmalıdır. Tıklamalar başlayınca en iyi zamanı kollayıp hızlı bir Tasmalama yapıyoruz. Biraz çekip oltamızı tartıyoruz baktınız ki hareket var bilin ki bir Sarıkanat yakaladınız.
Gelelem şimdide Lüfer avında Kaşık ve Rapala kullanımına...Bu iki malzeme suda devamlı hareket ettiğinden balığın atlama şansı çok yüksektir. Çünkü Lüfer , Levrek gibi hareketli yemi sever. Ama yakalanınca Levrek kadar savaşçı olmadığından fazla mücadele etmeden çekebilirsiniz. Olta takımları içinde Kaşık ve Rapalayı nasıl kullanırız sorusunun cevabı buraya yazarak anlaşılamaz. Çünkü balıkçılığa yeni başlayan arkadaşlarımız için kullanılan tabirler pek anlaşılır değildir. Bu yüzden Kaşık ve Rapalanın olta takımlarına nasıl monte edileceğini hazırlanan bir video ile göstermeyi daha eğitici buluyoruz. İlkbahar ve yaz aylarında denizde çok fazla taze yem olduğundan Lüfer ve Sarıkanatlar canlı yemlere pek rahbet göstermezler. Bu yüzden özellikle bu mevsimde yaklaştığı zamanlar kaşık ve Rapala kullanmalısınız. Kamışınıza taktığınız Sahte yemi özellikle akıntılı sularda kullanmanız av verimi açısından daha faydalıdır. Çünkü balığımız özellikle bu sularda sahte yemlere daha bir hırçın saldıracaktır. Fakat akıntılı su demek aynı zamanda ağır kurşun demektir. Bu nedenle 150-220 gr kurşunlar tercih etmelisiniz.
Tabiki Lüfer balığı tek başına değildir. Geldiklerinde yanında Sarıkanat , Çinekop ve enderde olsa Kofana balığıda olacaktır. Bunlar kilo olarak birbirlerinden farklı oldukları için kullanacağınız daha bir çok olta takımı vardır. (Zokalı Takımlar , At-Çek Takımlar , Mantarlı ve Şamandıralı takımlar vs.) Bunların anlatımı çok kafa karıştırdığından sizlere Video ve Grafik yardımıyla hazırladığımız BALIK YAKALAMA TAKTİKLERİ bölümüne göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Böylece yapacağınız olta takımlarını görerek daha kolay hazırlayabilirsiniz.
Çoğu kişinin Yeldirme oltasıda dediği bu takım ile çok başarılı Lüfer avları yapıldığından, ayrıntılı olarak ele alınması gereksede biz burada yeri gelmişken değinelim istedik. Bu takımı yapmak biraz olsun ustalık ister. Teferuatlı oluşumlar, ince nuanslar ve el becerisi sayesinde bereketli avlar yapabileceğiniz bu takımı yapabilirsiniz. Bunun için KAmış yada Kelebek, Olta ve Beden Misinası, Bakır Tel (Çelikde olur), Şamandıra, Fırdöndü, Olta İğnesi ve Kurşun gereklidir. Buna göre;
Bu takımın uygulanması içinde tekne veya sandal kullanılması gerekmekte. Bunun için akıntılı havalarda demir atma zorunluluğu var iken, durgun sularda sandalı kendi haline bırakmak en güzelidir. Daha sonra takımı akıntı yönüne göre ayarlayıp ava başlayabilirsiniz. Tabi bunda da yapılması gereken işlemler var ama bunu ayrı bir sayfa da detaylıca anlatmanın daha uygun olduğu kanısındayız.